Maak zelf een mondmasker

Om elkaar te beschermen tegen Corona

Stap 2

Neem een katoenen stof van 30x40 cm. Was dit op hoge temperatuur (minstens 60 graden) en laat het drogen. Print het patroon op ware grootte. Vouw de stof 2x dubbel. Leg de patroon erop en knip het patroon met een 0,5 cm. naad uit. Nu heb je 4 patroondelen.

Image Description

Stap 3

Herhaal stap 1 voor de filterstof. Als het goed is heb je dan in totaal 8 patroondelen geknipt, 4 maal filterstof en 4 maal basisstof.

Image Description

Stap 4

Leg de patroondelen in de juiste volgorde op elkaar: filterstof, basisstof, basisstof, filterstof. Basisstof met de goede kanten op elkaar leggen. Als het goed is heb je 2 patroondelen met 4 lagen stof op elkaar. Stik de ronde naden van beide patroondelen. Nu heb je een voorkant en een achterkant van je mondmasker.

Image Description

Stap 5

Speld de bovenkant van de mondmasker met de goede kanten tegen elkaar. Naai nu beide delen aan elkaar. Geef kleine knipjes in de ronde naden (om trekken of bobbelen tegen te gaan) en keer om. Strijk het mooi in vorm.

Image Description

Stap 6

Knip 2 elastieken van 12,5 cm. Neem voor patroon mannen en kinderen 1cm. meer of minder elastiek. Je kunt in plaats van elastiek ook 40 cm. lint nemen voor een mondmasker met linten.

Image Description

Stap 7

Buig een paperclip zo recht mogelijk en knip een stuk van 8 cm. af. Je kunt ook een ander soort ijzerdraad gebruiken, wel moet het makkelijk buigbaar zijn. Buig aan de uiteinden een rondje en buig vanuit het midden naar beneden. Deze komt in het bovenste deel van de mondmasker.

Image Description

Stap 8

Keer de mondmasker weer om (goede kanten tegen elkaar). Zet de gebogen paperclip op het bovenste deel van de mondmasker. Naai deze heel voorzichtig vast met zigzagsteken. Het geeft stevigheid om extra heen en weer te naaien over de paperclip.

Image Description

Stap 9

Keer de mondmasker weer om. Als het goed is zijn de goede kanten weer tegen elkaar. Speld 1 elastiek aan 1 zijkant vast (1cm vanaf de hoek). Stik nu deze zijnaad en de onderkant dicht. Je houdt 1 zijnaad open voor het omkeren van de mondmasker.

Image Description

Stap 10

Keer de mondmasker nu om en strijk het in vorm. Leg nu de andere elastiek tussen de zijnaad en stik de zijnaad dicht.

Image Description